+ Zakaj je pomembno, da dobimo račun za zobozdravstvene storitve?

Brez računa, kot dokaza o vrsti vgrajenega materiala, ne boste mogli ponoviti, popraviti ali nadgraditi protetičnih nadomestkov na zobnih vsadkih.

Ker želijo pacienti za zobozdravstvene storitve plačati čim manj, se pogosto odločijo za plačilo z gotovino in po cenah, ki so bistveno nižje od tržnih. Pri tem jih zobozdravniki, ki se strinjajo s takšnimi aranžmaji, ne opozorijo na vse posledice tega, da nimajo transparentnega računa za opravljene storitve.

Vsi zobozdravniki namreč ne uporabljajo iste vrste zobnih vsadkov oz. implantatov, zato tudi nimajo vseh orodij, potrebnih za obravnavanje struktur, ki služijo kot spona med zobnimi vsadki in protetiko na njih. Niti en odgovoren zdravnik ne bo prevzel pacienta, če ni prepričan, da mu lahko pomaga.

Ponudba ali račun, na katerih piše ‘zobni vsadek ali ‘impianto osseointegrato’, pacientu ne zagotavljata varnosti glede prihodnosti implantat-protetičnih storitev.

Edini dokaz o vrsti zobnih vsadkov je veljaven račun, ki ga izda zobozdravnik ali ustanova, v kateri dela.

Kaj se vam lahko zgodi, če nimate računa, na katerem piše, katere zobne vsadke vam je zobozdravnik vstavil?

  • V primeru kakršnekoli težave s samim zobnim vsadkom ne boste vedeli, na koga se lahko obrnete.
  • Ne boste mogli zamenjati protetičnih nadomestkov na zobnih vsadkih, če bi bilo to potrebno.
  • Če boste v prihodnosti želeli dodati več zobnih vsadkov, jih ne boste mogli povezati z vsadki, ki jih že imate.

Zobozdravnik je že na ponudbi dolžan navesti naziv vsakega posameznega zobnega vsadka, še posebej, ker so včasih dražji, včasih cenejši. Pacientom svetujem, da pri odločanju o izbiri zobozdravnika takoj izključijo tiste, katerih pristop ni transparenten. Zavedati se je treba, da se zobni vsadki vedno vgrajujejo v kost. Morebitno puljenje je drag in dolgotrajen postopek, ki pogosto povzroči hudo poškodbo kosti.

Šime Živković, dr.med.dent.

Opomba: noben podatek, naveden v tem besedilu, ne more nadomestiti zobozdravniškega pregleda in ni napotek za zdravljenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja