+ Do fiksnega mostičeka v samo 24 urah

Poseg z visoko stopnjo stabilnosti vstavljenih zobnih vsadkov omogoča takojšno obremenitev s fiksnim protetičnim nadomestkom.

Popolna izguba zob je za pacienta nadvse stresna izkušnja, zato je hitrost, s katero lahko dosežemo funkcionalno in estetsko rehabilitacijo čeljusti ključna za vsako osebo. Nekoč je pacient za fiksni protetični nadomestek moral več mesecev obiskovati zobozdravstveno ordinacijo.

Že več kot 15 let je z različnimi terapevtskimi postopki v samo 24 urah možno:

  • izpuliti zobe
  • vstaviti zobne vsadke
  • na zobne vsadke namestiti fiksni protetični nadomestek (mostiček).

Da bi to dosegli je nujno, da pri vstavljanju zobnih vsadkov dosežemo zelo visoko primarno stabilnost zobnih vsadkov. Fiksni protetični nadomestek zelo obremenjuje zobni vsadek, in če njegova stabilnost v kosti ni dovolj dobra, lahko ta obremenitev povzroči izgubo zobnega vsadka.

V kolikšni meri bodo zobni vsadki primerni za takojšno obremenitev, je odvisno od kakovosti in količine kosti v, katero so vstavljeni, in pa tudi od veščin in izkušenj implantologa. Vendar pa obstajajo terapevtski postopki, kot sta All-On-4 in All-on-6, ki omogočajo takojšno obremenitev zobnega vsadka tudi pri zelo velikem primanjkljaju kosti v čeljusti.

Pri pregledu pacienta ugotovimo dejansko stanje in vse okoliščine, ki so pripeljale do popolne brezzobosti. Na podlagi tega se skupaj s pacientom odločimo za najboljšo možno rešitev.

Začasni mostički danes niti malo ne zaostajajo za končnimi protetičnimi nadomestki. Ker je naš laboratorij v sklopu ordinacije, imamo možnost izdelati, korigirati ali reparirati vsa protetična dela v najkrajšem možnem roku. Pacient zelo hitro dobi začasni mostiček in jaz, kot implantolog, jamčim za njegovo kakovost. Kajti tudi dobro nameščeni zobni vsadki so lahko kompromitirani zaradi neustreznega začasnega mostička, s katerim smo jih takoj obremenili.

Če so zobni vsadki vstavljeni v skladu s pravili stroke, njihova takojšnja obremenitev na noben način ne bo negativno vplivala na končni izid terapije.

Tudi če zobnih vsadkov ni mogoče takoj obremeniti, pacient med terapijo ne bo ostal brez začasne protetične rešitve. Še enkrat poudarjam, da je vse odvisno od cilja terapije, ki se določi na prvem pregledu.

Šime Živković, dr. med. dent.

Opomba: noben podatek, naveden v tem besedilu, ne more nadomestiti zobozdravniškega pregleda in ni napotek za zdravljenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja