+ Izguba vseh zob je rešljiv problem

Zobozdravnik z dobro tehnologijo in bogatimi izkušnjami lahko v celoti nadomesti izgubljene zobe in pri tem doseže odličen estetski rezultat.

Tema tega članka niso vzroki, ki so povzročili popolno izgubo zob, zato se bom osredotočil na reševanje in ne na nastanek problema.

O rekonstrukciji brezzobe čeljusti ne moremo govoriti, če najprej ne rečemo nekaj besed o splošnem zdravstvenem in psihološkem stanju pacientov, ki so se znašli v takšnem položaju.

Pacienti se zelo težko sprijaznijo z dejanskim stanjem. Počutijo se manj vredne, analizirajo svoje odločitve iz preteklosti, imajo omejeno družbeno in poslovno življene, nesamozavestni so in preplašeni. Pri mlajših osebah so ti problemi še bolj izraženi.

Drugi vidik te težave je zdravstvene narave. Brezzobe osebe ne morejo pravilno žvečiti hrane, zato imajo celo vrsto gastroenteroloških in drugih težav, povezanih z izgubo zob, in zelo pogosto posegajo po analgetikih.

 

Po 25 letih ukvarjanja z zobozdravstvom, zlasti z implantologijo, lahko z gotovostjo trdim, da je prva naloga zdravnika, da pacientu nudi psihološko pomoč.  Če bi moral pacientom, ki so ostali brez vseh zob, moral reči samo en stavek, bi jim rekel:

Sprostite se, zgodilo se vam ni nič, česar nismo že videli in kar je še pomembneje, vemo, kako vam lahko pomagamo.

Cilj vsakega pacienta, ki je prišel v mojo ordinacijo, je bila fiksna ali pol-fiksna protetika oziroma mostiček na zobnih vsadkih. Poudarjam, da je prvi korak do te rešitve  natančen pregled, pri katerem med drugim ugotovimo tudi vzrok za izgubo zob.

Na primer, če je pacient bruksist (bruksizem – škripanje z zobmi), je čisto mogoče, da je prav to eden od vzrokov za intenzivno propadanje zob. Zato je pri odločitvi o implanto-protetičnem delu rešitvi treba upoštevati takšno diagnozo, v nasprotnem bi lahko bilo tudi to delo po določenem času kompromitirano.

Izbira implantološke terapije je v veliki meri odvisna od cele vrste drugih dejavnikov, med katerimi je najpomembnejši stanje kosti v čeljusti. Spet moram poudariti pomen prvega pregleda, saj lahko samo s fizičnim vpogledom v splošno stanje v ustih, vključno s stanjem dlesni, predlagamo ustrezen plan terapije.

Implanto-protetične rešitve, s katerimi se ta težava najpogosteje rešuje, so:

  • All on 4 in All on 6 (najpogosteje pri pacientih z izraženim primanjkljajem kosti)
  • Mostiček na 6 ali več zobnih vsadkov
  • Pol-fiksna proteza na 4 zobnih vsadkih ali
  • Pol-fiksna proteza na 2 zobnih vsadkih.

Ena od najpomembnejših odločitev je izbira materiala za izdelavo protetike. Poleg estetskega vidika moramo vsekakor upoštevati tudi funkcionalni vidik. Naš cilj je optimalna rešitev za posameznega pacienta ob upoštevanju vseh specifičnosti posameznega primera.

Opazili smo, da se veliko pacientov boji, da bodo med terapijo brez zob. Več o tem lahko preberete tukaj, zaenkrat pa naj samo povem, da je strah popolnoma neupravičen. Ker imamo lasten laboratorij, lahko svojim pacientom zagotovimo ustrezne protetične rešitve v vseh fazah terapije.

Še nekaj: do željene fiksne proteze lahko pridete postopoma. Vseh zobnih vsadkov namreč ni potrebno vstaviti naenkrat. Obstajajo odlične protetične rešitve na samo dveh ali štirih zobnih vsadkih. Če tako načrtujemo od začetka, lahko pozneje dodamo še več zobnih vsadkov in tako zagotovimo optimalno oporišče za estetsko in funkcionalno popolno protetiko.

Šime Živković, dr. med. dent.

Opomba: noben podatek, naveden v tem besedilu, ne more nadomestiti zobozdravniškega pregleda in ni napotek za zdravljenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja